Bereid je sollicitatie voor

 

 

Vous préparer à votre candidature

 

Solliciteren is niet altijd gemakkelijk. Daar zijn we ons van bewust. Je vindt op deze pagina informatie die je kan helpen om je (online) sollicitatiegesprek voor te bereiden zodat jij een onvergetelijke indruk maakt. Succes!  

Een goede voorbereiding is het halve werk hoor je vaak. En dat geldt zeker voor een sollicitatiegesprek. Als je niet goed weet voor welk bedrijf of welke job je solliciteert, maak je geen al te beste indruk. Neem dus de tijd om wat informatie op te zoeken over NMBS en de vacaturetekst voor de functie van jouw keuze nog eens door te lezen.

Zijn er in de sollicitatieprocedure voor de vacature van jouw keuze psychotechnische testen voorzien? Je kan de basisprincipes daarvan inoefenen op de website van werkenvoor.be
- Verbaal redeneervermogen: we gaan na of je snel en correct verbale informatie kan begrijpen en analyseren.
- Abstract redeneervermogen: we peilen naar je intellectueel en logisch redeneervermogen.
- Numeriek redeneervermogen: hoe goed en snel kan je relevante verbanden leggen tussen numerieke gegevens? Dat gaan we na in deze test.
Zorg ervoor dat je een antwoord klaar hebt op de vraag ‘Waarom ben jij de beste kandidaat voor deze job?’. Beeld je in dat je in de lift staat met de rekruteringsverantwoordelijke en je dus maar de duurtijd hebt van de verplaatsing om je antwoord te geven. Je die situatie inbeelden helpt je om een korte, overtuigende pitch voor te bereiden.
Vaak eindigt een sollicitatiegesprek met de vraag ‘Heb je zelf nog vragen?’. Let er dan op dat je geen vragen stelt waarop je het antwoord eigenlijk al zou moeten kennen.
De vragen hieronder kunnen interessant zijn:
- Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?
- Hoe ziet het team eruit waarvoor wordt aangeworven?
- Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?
Een sollicitatiegesprek online is toch anders dan face to face. Je gesprekspartners hebben vaak meer moeite om je in te schatten doordat je lichaamstaal minder zichtbaar is. Jij als kandidaat bent daarentegen misschien wat rustiger omdat je je in een vertrouwde omgeving bevindt. Ook hier geldt: bereid je goed voor. Dat doe je door informatie op te zoeken over het bedrijf en de job waarvoor je solliciteert, maar voor een gesprek online ook door te zorgen voor een rustige omgeving. Zorg voor een stabiele wifi-verbinding en test op voorhand je beeldkwaliteit en geluid. Log je op tijd in, zo kan je testen of alles werkt.

Hoe je een trein moet onderhouden, leer je niet op de schoolbanken. Daarom investeren we veel in je opleiding. Om je een idee te geven welke kennis je nodig hebt om een technische job correct en veilig te kunnen uitoefenen, vind je hieronder basisinformatie voor vier technische functies.
- Mecanicien
- Mecanicien (niveau bachelor)
- Elektromecanicien
- Technisch controleur reizigerstreinen

Hoe je een trein moet besturen, leer je niet op de schoolbanken. Daarom investeren we veel in je opleiding. Ontdek hier de ervaring van Marvin, treinbestuurder in opleiding.

De gids treinbestuurder geeft je een overzicht van het takenpakket van een treinbestuurder en de voordelen die daaraan verbonden zijn. Om je een idee te geven welke kennis je nodig hebt om de opleiding te kunnen starten, kan je de voorbereiding voor treinbestuurder en bestuurder rangeringen downloaden. Neem deze grondig door voor de technische test in de sollicitatieprocedure.
De gids treinbegeleider geeft je een overzicht van het takenpakket van een treinbegeleider en de voordelen die daaraan verbonden zijn. Als treinbegeleider is het belangrijk dat je ook reizigers in het Frans kan verder helpen. Wil je graag je kennis van het Frans opfrissen? Dat kan in deze e-learning.