BERT 2020-2021 

 

Doe mee aan de BERT-wedstrijd en geef reizigers met beperkte mobiliteit een zetje!

BERT staat voor BElgian Railways competition for Technicians en is bedoeld voor leerlingen van de laatste graad van het technisch-, beroepsonderwijs en STEM-richtingen.

Samen maken we er een fantastische ervaring van! Jullie ontdekken NMBS op een unieke manier en komen te weten welke nieuwe technologieën onze experten toepassen.

Op deze website vinden jullie meer informatie, het doel en het verloop van de wedstrijd, de uitdaging van dit jaar en alles wat jullie moeten weten om aan de slag te gaan.

Het is aan jullie om een originele en creatieve invulling te geven aan deze opdracht. Verleg dus jullie eigen grenzen en stel ons een unieke oplossing voor.

BERT wordt 10 jaar!

Het onderwerp van dit jaar is bedoeld om het comfort voor reizigers met een beperkte mobiliteit te verbeteren bij het opstappen op een trein. Een thema met een belangrijke maatschappelijke impact. Daarom gingen we voor deze jubileumeditie op zoek naar een meter of peter. En die hebben we gevonden! Niemand minder dan Marc Herremans, de bekende Belgische triatleet, is peter van de BERT-wedstrijd.

What’s in it for me?

Jullie kunnen iets betekenen voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Jullie doen een unieke ervaring op.

Jullie krijgen een unieke blik achter de schermen.

Jullie kunnen mooie prijzen winnen :) 

En wij? Wij kijken ernaar uit jullie beter te leren kennen en ons te laten verrassen door jullie creativiteit.

Jullie vinden hier heel wat informatie om aan het project te starten.

De opdracht

Een 80-jarige dame neemt samen met haar aankopen van de markt de trein terug naar huis. Een gezin, met zware valiezen, gaat richting de luchthaven. Een jonge vader wil met een kinderwagen opstappen. Een man in een rolstoel gaat met de trein op bezoek bij zijn dochter. Wat hebben deze mensen gemeen? Inderdaad, ze ondervinden dat het niet altijd eenvoudig is om op de trein te stappen met een beperking of zware bagage.

NMBS daagt jullie uit.

Ontwerp een automatisch rijtuigtoegankelijkheidssysteem voor mensen met beperkte mobiliteit, kinderwagens of zware valiezen. Het systeem moet ingebouwd zijn in de trein en eenvoudig te bedienen door de reiziger zelf. Laat jullie creativiteit de vrije loop.

Vragen?

Contacteer Jelke Huybrechts via jelke.huybrechts@nmbs.be of 0490 66 37 73