BERT 2021-2022 

 

Doe mee aan de BERT-wedstrijd!

BERT staat voor BElgian Railways competition for Technicians en is bedoeld voor leerlingen van de laatste graad van het technisch-, beroepsonderwijs en STEM-richtingen.

Op deze website vinden jullie meer informatie over de uitdaging, over het doel en het verloop van de wedstrijd. Kortom alles wat jullie moeten weten om aan de slag te gaan.  

Meedoen aan de BERT-wedstrijd is…

  • een oplossing vinden voor een maatschappelijk relevant probleem.
  • er samen een fantastische ervaring van maken.
  • een blik achter de schermen krijgen.
  • mooie prijzen in de wacht slepen.

Wij bij NMBS kijken er naar uit jullie beter te leren kennen en ons te laten verrassen door jullie creativiteit.

De uitdaging

Met je fiets op de trein in 2022!

We moeten het jullie niet vertellen: steeds meer mensen gebruiken de fiets om op school of op hun werk te geraken. Ook het aantal plooifietsen op de trein stijgt. In heel wat treinen kan je die al makkelijk opbergen, tussen of onder de zetels. Maar ook in de vrije tijd wordt er veel meer gefietst. Onze klanten rekenen er ook op dat ze hun fiets (gewone of elektrische, mountainbike, racefiets, …) kunnen meenemen op de trein. Kiezen voor de trein is een uitstekende keuze, veel beter voor het milieu en ook praktischer dan je fiets te vervoeren met de auto. Je vermijdt er tegelijk ook de files mee.

Een ding is zeker: het aantal opbergplaatsen voor fietsen zal de komende jaren worden verhoogd, om het stijgend aantal fietsers op de trein te kunnen helpen. Dit is één van de prioriteiten in de fietsstrategie van NMBS. Meer info over de fietsstrategie vinden jullie in dit persbericht.  

Fietsers hebben specifieke verwachtingen. Uit een klantenonderzoek van NMBS kwamen de volgende bezorgdheden naar boven:

  • Hoe kan ik er zeker van zijn dat er niemand onderweg met mijn fiets uitstapt als de trein stopt in een station;
  • Hoe kan ik mijn fiets vastmaken zodat hij niet omvalt;
  • Hoe weet ik, op het moment dat ik mijn treinreis plan, of er nog plaats is voor mijn fiets op de trein.

 

De uitdaging? Zorg voor meer opbergmogelijkheden voor fietsen op de trein en houd daarbij rekening met de verwachtingen van onze klanten. Hoe voorzie je tijdens de spitsuren zitplaatsen voor de reizigers zonder fiets in het rijtuig bedoeld om fietsen te stallen?

Hoe kan ik er zeker van zijn dat er niemand onderweg met mijn fiets uitstapt als de trein stopt in een station?

Je zal je fiets niet steeds kort bij jou kunnen stockeren. Zorg ervoor dat reizigers toch gerust zijn wat de veiligheid van hun fiets betreft.

Hoe kan ik mijn fiets vastmaken zodat hij niet omvalt?

Een trein versnelt, vertraagt en moet stoppen. Hoe zorgen jullie er dan voor dat de fiets niet omvalt? Bedenk een systeem om een fiets stevig vast te maken.

Hoe weet ik, op het moment dat ik mijn treinreis plan, of er nog plaats is voor mijn fiets op de trein?

Niets vervelender dan met je fiets op het perron staan, klaar voor een leuke daguitstap en dan zien dat er geen plaats meer is voor je fiets. Het zou beter zijn dat treinreizigers op voorhand kunnen zien of er nog plaats is.  

Hoe voorzie je tijdens de spitsuren zitplaatsen voor de reizigers zonder fiets in het rijtuig bedoeld om fietsen te stallen?

De fiets meenemen op de trein is in opmars, maar daarnaast is het niet onbelangrijk dat ook reizigers zonder fiets tevreden zijn. Denk bijvoorbeeld aan reizigers die tijdens de spits de trein nemen.

 

Trein

Graag geven we jullie een treintype mee waarop jullie kunnen verderwerken: M6.

We beperken ons tot de benedenverdieping van het multifunctioneel rijtuig.

Waarom dit treintype en dit rijtuig? De trein wordt ingezet op belangrijke lijnen die grote stations met elkaar verbinden. Deze dubbeldektrein biedt met haar multifunctioneel rijtuig veel ruimte. Deze ruimte kunnen jullie creatief invullen.

Uiteraard kan jullie idee over een betere beveiliging van fietsen of het feit dat je kan zien of er nog plaats is voor je fiets ook voor andere treintypes gebruikt worden.

Nu is het aan jullie! Ga de uitdaging aan, verleg jullie grenzen en wie weet winnen jullie BERT 2021-2022.

Maquette/ prototype / 3D-plan

Maak een maquette/ prototype / 3D-plan van jullie concept. Hou bij de ontwikkeling ervan rekening met de ruimte die we jullie ter beschikking stellen in Train World. De maquette moet ter plaatse eenvoudig op te bouwen zijn en door een standaard deur kunnen. NMBS voorziet (maximum) 250 euro voor mogelijke onkosten. Het is belangrijk dat jullie de originele facturen of aankoopbonnen goed bijhouden tot na de finale.

Stiptheid & inzet

Tijdens de wedstrijd liggen er bepaalde deadlines vast. Het is belangrijk hier de nodige aandacht aan te besteden. Deelnemende scholen die de timing of afspraken niet respecteren kunnen gediskwalificeerd worden.

Evaluatie

De wedstrijd draait rond innovatie, teamwork, creativiteit en technologie.

Misschien vinden jullie wel kant-en-klare onderdelen die te koop zijn op de industriële markt. Jullie mogen hiervoor firma’s of leveranciers contacteren, maar blijf creatief. Bij de evaluatie zal de nadruk liggen op jullie eigen inbreng en ontwikkeling.

Wedstrijdverloop

Kick off

Woensdagnamiddag 29/9 in Brussel, vlak bij het station Brussel-Zuid.

Het officiële startschot van de wedstrijd. Dit is een eerste kennismaking. Jullie krijgen informatie over het wedstrijdverloop en de opdracht. Daarnaast kunnen jullie er ook al jullie vragen stellen.

Eerste voorstelling concept

Tussen 10 en 21 januari op een locatie van NMBS – t.b.c.

Die dag stellen de leerlingen hun concept voor (max. 15 min voorstelling, 15 min. vraag en antwoord) en bezoeken ze een site van NMBS.

Tussentijdse evaluatie

Tussen 19 en 29 april op school.

Jullie stellen jullie oplossing voor a.d.h.v. een maquette of 3D-plan. Jullie leggen ook uit hoe jullie hiervoor te werk gegaan zijn. 

Finale

23 mei in Train World, het spoorwegmuseum van NMBS, vlak bij het station van Schaarbeek.

Jullie presenteren jullie oplossing voor een jury en de andere deelnemende scholen. Daarnaast geven jullie een demo. 

Praktisch:

Tafel en aansluiting voor netspanning (240Vac) wordt voorzien.

Er is wifiverbinding, maar geen bekabeld netwerk.

Opbouw opstelling: dag van de finale vanaf 7u30 tot 9u. Demontage: tussen 16u30 en 18u. 

Deadline?

De presentatie moet vόόr 18 mei doorgestuurd worden naar jobs@nmbs.be (als bijlage in een mail of via WeTransfer).  De presentatie moet zowel in het Nederlands als in het Frans gemaakt worden (ook bij een PREZI-presentatie). De mondelinge presentatie mag in het Nederlands gegeven worden.

 

Prijzen

  • 1e prijs: € 5000 (school) - € 200 aan reisvouchers (leerlingen)
  • 2e prijs: € 3000 (school) - € 150 aan reisvouchers (leerlingen)
  • 3e prijs: € 2000 (school) - € 100 aan reisvouchers (leerlingen)

 

Inschrijven of een vraag? Neem contact op via jobs@nmbs.be