BERT-wedstrijd 2021-2022: de winnaars!

 

BERT-wedstrijd 2021-2022: de winnaars!

Proficiat Robert Schuman Instituut in Eupen!

23 mei was het weer zo ver: de finale van de BERT-wedstrijd (BElgian Railways competition for Technicians). Na twee online edities, ging het dit jaar opnieuw door in het spoorwegmuseum Train World. De scholen presenteerden er hun project en de jury - bestaande uit NMBS-experten - koos de winnaars die met mooie prijzen aan de haal gingen.

De uitdaging

De uitdaging werd in september 2021 aan de scholen voorgeschoteld: “Zorg voor meer opbergmogelijkheden voor fietsen op de trein en houd daarbij rekening met de verwachtingen van onze klanten. Hoe voorzie je tijdens de spitsuren zitplaatsen voor de reizigers zonder fiets in het rijtuig bedoeld om fietsen te stallen?”

Coaching

De leerlingen werden een jaar lang opgevolgd en gecoacht door NMBS-experten bij de uitwerking van hun project. Tijdens de finale werden de verschillende projecten beoordeeld aan de hand van de volgende criteria: veiligheid, innovatie, betrouwbaarheid, creativiteit en teamwork, maar ook aan de hand van de praktische uitvoerbaarheid.

De winnende oplossing

Het Robert Schuman Instituut uit Eupen heeft de eerste prijs gewonnen. Met behulp van een 3D-printer hebben ze haken ontwikkeld die aan de leuning kunnen worden bevestigd. Met rails in de vloer zouden de fiets veilig op zijn plaats moeten blijven én ze dachten na over de reservatiemogelijkheden voor een fiets via de website en app. Tenslotte zou je vanop het tweede verdiep van de trein je fiets in de gaten kunnen houden, wan in het rijtuig onderaan zouden ze een camera bevestigen.

Een eenvoudig, maar goed doordacht concept dat bovendien gebaseerd was op een samenwerking tussen de school en GRACQ. Ze testten het concept aan boord van M6-rijtuigen, maar ook in andere treinen werkt het goed.

De school ging naar huis met 5.000 euro en elke deelnemende student ontving een reischeque ter waarde van 200 euro. SILA Westerlo en VTI Zandhoven vervolledigen de top drie.

Nogmaals proficiat aan alle deelnemende scholen die deze uitdaging aangegaan zijn.

Tot in september voor de 2022-23 editie! De uitdaging? Ontwerp jullie trein van de toekomst!