De winnaars van de jubileumeditie
van de BERT-wedstrijd zijn bekend! 

 

 

De winnaars van de jubileumeditie
van de BERT-wedstrijd zijn bekend! 

 

Tien scholen namen woensdag 26 mei deel aan de finale van de 10e editie van BERT (Belgian Railways Competition for Technicians). Normaal zou die hebben plaatsgevonden in Train World, het treinmuseum van NMBS, maar door de coronacrisis vond die online plaats. De scholen stelden tijdens de finale hun project voor, waarna de jury – bestaande uit experten van NMBS - de winnaars bekendmaakte.

De uitdaging

In oktober werd de uitdaging aan de scholen gepresenteerd. We vroegen hen een automatisch rijtuigtoegankelijkheidssysteem te ontwerpen voor reizigers met beperkte mobiliteit, met zware bagage of een kinderwagen. Het systeem moet ingebouwd zijn in de trein en makkelijk te bedienen door de reiziger zelf. Toegankelijkheid van de stations en treinen is één van de topprioriteiten van NMBS.

Coaching

De leerlingen van alle deelnemende scholen werden door de NMBS-experten een jaar lang gevolgd en gecoacht bij de ontwikkeling van hun project. Peter van het project dit jaar was triatleet, personal coach en motivational speaker Marc Herremans.

Tijdens de finale werden de verschillende projecten beoordeeld op veiligheid, innovatie, betrouwbaarheid, creativiteit en teamwork, maar ook de praktische haalbaarheid ervan werd geëvalueerd.

De winnende oplossing

Don Bosco Helchteren ging met de hoofdprijs lopen. Zij ontwikkelden een uitschuifbaar platform dat het hoogteverschil en de afstand tussen de trein en het perron moet opvangen. Het platform schuift automatisch naar buiten met behulp van een intelligente camera met detectiesysteem. Een eenvoudig, maar doordacht concept waarbij ook aan een veiligheidssysteem en onderhoud werd gedacht. Zij winnen een geldsom van €5000 voor de school en al wie meewerkte aan het project ontvangt €200 aan reisvouchers. VTI Roeselare en GITHO Nijlen vervolledigen de top 3. Daarnaast viel er ook nog een publieksprijs te winnen, daarmee ging Emmaüs Aalter aan de haal. Proficiat!

2021-2022

Wij kijken alvast vooruit naar een nieuwe editie van de wedstrijd. Je hoort en leest er binnenkort meer over!