“Ik haal veel voldoening uit de appreciatie van personeelsleden die verhuizen wanneer een NWoW-project afgewerkt is”

Els, Projectmedewerkster NWoW bij NMBS

“Ik studeerde af als industrieel ingenieur bouwkunde in 1995. Een jaartje later ben ik gestart bij de studiedienst van NMBS. Het was mijn taak om bouwdossiers voor te bereiden tot aan de aanbesteding en technische bijstand te bieden aan de collega’s op de werf. Daarnaast was ik ook de contactpersoon voor het thema ‘toegankelijkheid’.”

Projecten over het hele land

“Wanneer het binnen de directie Stations tot een reorganisatie kwam en we konden aangeven welke richting we wilden uitgaan, koos ik voor spacemanagement. Ik heb altijd wel interesse gehad in interieur en –inrichting. Ik stond, samen met mijn team, in voor de inrichtingsplannen, de aankoop van het meubilair en het verhuisteam. Ook New Way of Working (NWoW) projecten behoorden tot mijn takenpakket. Ik werkte bijvoorbeeld aan het pilootproject in het Gentse diamantgebouw. NMBS startte toen met de opmaak van een visie op NWoW. In de zomer van 2020 werd een volwaardige cel NWoW opgericht.

Met een team van 6 trekken we heel wat NWoW-projecten.  Momenteel werken we aan een nieuwe werkomgeving voor het administratief personeel in de werkplaats van Salzinnes. Tegelijkertijd zijn we bijvoorbeeld ook in Mechelen en het station van Antwerpen-Centraal aan de slag. Ook in Wallonië zijn we actief, bijvoorbeeld in Mons, Ottignies en Namen. Een groot project dat ook op de planning staat is het Fonsny project. Het doel is een nieuwe hoofzetel voor NMBS. Hierbij ligt de nadruk op oppervlakte besparen, duurzaamheid en meer samenwerking, maar ook op het welzijn van de medewerkers. Dat is een evolutie die mij in mijn carrière bij NMBS heel erg is opgevallen. Er wordt veel transversaler gewerkt. De grenzen tussen de verschillende diensten lijken steeds meer te vervagen en de NWoW-werkomgeving bevordert dat alleen maar.”

Bricks, Bytes & Behavior

“Om een NWoW-project te laten slagen, moeten de 3 B’s op elkaar afgestemd worden. De eerste B staat voor Bricks. Dat gaat om het gebouw, de inrichting en het meubilair. De tweede B staat voor Bytes. Daarmee verwijzen we naar de IT-uitrusting. We moeten ervoor zorgen dat iedereen over de juiste IT-tools beschikt om in de nieuwe ruimte te kunnen werken. De laatste B is voor mij de belangrijkste. Die staat voor Behaviour. De overgang van een klassieke werkomgeving naar een NWoW-omgeving die activity based is ingericht, gaat gepaard met een cultuurverandering. Je mag niet onderschatten welke invloed dit heeft op de personeelsleden. Iedereen reageert anders op de verandering. We krijgen geregeld te maken met weerstand. Tijdens een begeleidingsproces leggen we de focus op de positieve kant van de zaak. Ik haal veel voldoening uit de appreciatie van personeelsleden die verhuizen naar de nieuwe werkomgeving. Het leukste aan mijn job vind ik dat we met zoveel verschillende diensten en mensen in contact komen.”

Mee evolueren

“Ik vind opleiding belangrijk. Doel is om seminaries mee te pikken en interieurbeurzen te bezoeken. Op die manier blijven we bij en ontdekken we trends. Daarnaast leggen we ook contacten met andere bedrijven die bezig zijn met NWoW. Uit hun ervaringen kan je heel wat leren. Waarom proberen het warm water uit te vinden als je kan leren uit bestaande cases?”

Ook zin gekregen in een job bij NMBS? Ontdek onze jobs!