“Als Assistant Site Manager ben je het gezicht van het station.” 

Jo, Assistant Site Manager station Leuven bij NMBS

 “Ik kom uit een heel andere wereld: het onderwijs. Ik ging van de ene kortstondige opdracht naar de volgende en miste stabiliteit. Ik solliciteerde als Assistant Site Manager, maar ik miste een technische achtergrond. Door zelf mijn huis te bouwen heb ik heel veel geleerd. Bijvoorbeeld wat het verschil is tussen aluminium en pvc. Die kennis kon NMBS overtuigen om me in dienst te nemen. Dat is intussen zo’n 4 jaar geleden.” 

Gebouwbeheerder van het station 

“Als Assistant Site Manager beheer je het stationsgebouw, de bijhorende parking, bepaalde toegangswegen en pleinen. Ik zorg ervoor dat alles in orde is. Werd er gevandaliseerd? Is er iets stuk? Ik breng de technische diensten op de hoogte. Als gezicht van het station komen er ook heel wat praktische vragen bij mij terecht. Elke dag maak ik voor mezelf een prioriteitenlijst op, maar er zijn dagen dat ik zelfs prioriteit 1 niet kan afwerken. Stel je voor dat er iemand vastzit in de lift, dan wordt dat natuurlijk plots mijn eerste prioriteit. Het is zeker belangrijk om als (Assistant) Site Manager stressbestendig te zijn. Geduld is ook één van onze kernkwaliteiten. Het jammere vind ik dat je nooit voor iedereen goed kan doen, maar ook daar leer je mee omgaan.” 

Geen job voor muurbloempjes 

“Ik heb een sociale job en daar was ik echt naar op zoek. We hebben veel contact met andere diensten (bijvoorbeeld: loketmedewerkers, onderstationschefs, poetspersoneel, Securail, de spoorwegpolitie, concessiehouders en ook aannemers en collega’s van Infrabel). Bij verbouwingen geven wij ons fiat over de werken en geven we aan de aannemers regels mee over wat mag en wat niet. Omdat het stationsgebouw van Leuven geklasseerd is, zijn dat er wel heel wat. Leuven is het grootste station dat onder mijn verantwoordelijkheid valt. Maar daarnaast zijn er nog andere stations (bijvoorbeeld Aarschot en Diest) en ook heel wat stopplaatsen (zoals Wezemaal). In het totaal vallen er zo’n 27 stations onder de verantwoordelijk van mij en mijn 3 collega’s. We proberen minstens 1 keer per maand al onze stations te bezoeken. Ik ben ongeveer 50% van mijn tijd op het terrein en de andere 50% doe ik administratie.” 

Mannenwereld 

“Om onze technische kennis up-to-date te houden volgen we geregeld opleidingen. Zo kreeg ik al opleidingen elektriciteit, asbest en spacemanagement. Daarnaast heb ik mij als persoonlijk doel opgelegd om jaarlijks minstens één extra opleiding te volgen. Zo heb ik mijn kennis van Excel bijgeschaafd. Wij werken in daguren dat sinds de coronacrisis gecombineerd wordt met een permanentiesysteem. Als vrouw ben je hier in de minderheid. Maar eerlijk? Ik vind dat plezant.” 

Ook zin gekregen in een job bij NMBS? Ontdek onze jobs!