“Als architect kan je bij NMBS je steentje bijdragen aan projecten in de openbare ruimte. Dat was exact wat ik zocht.”

Koen, Ingenieur architect bij NMBS

“Ik heb gestudeerd voor burgerlijk ingenieur architect. Tijdens mijn studies werd ik op LinkedIn aangesproken met de vraag of ik interesse had om in het studiebureau van NMBS aan de slag te gaan. Eerlijk? Op dat moment wist ik niet eens dat NMBS een eigen studiebureau had. Ik ben toen op het voorstel ingegaan. Vooral de combinatie van architectuur en mobiliteit sprak mij aan. Die zorgt voor afwisseling tussen het creatieve en het technische. De projecten zijn complex, maar dat maakt het uitdagend en interessant.”

Mooi loon, ook in je stageperiode

“Als architect doe je stage bij de Orde van architecten. Bij NMBS wordt er geen onderscheid gemaakt tussen architecten in stage en architecten die al een succesvolle stage achter de rug hebben en dat is mooi meegenomen. Mijn eerste werkdag betekende ook meteen mijn eerste project. En wat voor één: de uitbreiding van het station Gent-Sint-Pieters. Ik startte als tekenaar. Daarna nam ik de administratieve kant erbij. Ik evolueerde dan naar een meer coördinerende rol waarin mijn taak bijvoorbeeld was om te communiceren met de tekenaars. Het takenpakket hangt samen met het project. Soms coördineer je het volledige project, soms een deel ervan.”

Uitdagende projecten

“Een station verbouwen of renoveren is nooit hetzelfde. Soms heb je een eerder klein project, dan weer een heel groot. Denk maar aan Gent Sint-Pieters, dat is mijn meest uitdagende project. Als architect bij NMBS draag ik mijn steentje bij aan projecten in de openbare ruimte. Dat geeft voldoening en is exact wat ik zocht!

Uitdaging zit er ook in de samenwerking met andere partijen. Er zijn vaak veel stakeholders (intern bij NMBS, bij Infrabel of in de politiek) betrokken bij zo’n verbouwing. Je kan je dus voorstellen dat die samenwerking niet altijd even vlot verloopt en een impact heeft op de verdere ontwikkeling van een project.”

Flexibiliteit en teamwork

“Ik ben een vroege vogel. Ik start dus altijd vroeg aan mijn werkdag. ’s Ochtends overloop ik eerst mijn mailbox. Dan volgt een (virtuele) teammeeting. Hierin bespreken we de lopende projecten en prioriteiten. Daarna maak ik plannen op en reviseer ik ze. We overleggen ook vaak met collega’s van stabiliteit en techniek. Wij krijgen veel input van collega’s die in andere domeinen werken en daaruit leer je veel bij. Af en toe verplaats ik me ook naar de werf. Het is altijd fijn om het resultaat van je harde werk in de realiteit te zien.

We werken hard, maar we krijgen daar ook veel flexibiliteit voor in de plaats. Denk maar aan glijdende werkuren, telewerk of de mogelijkheid om in een satellietkantoor te werken (= een kantoor dichter bij huis zodat je je niet naar het hoofdkantoor in Brussel hoeft te verplaatsen). Dat maakt dat ik mijn werk goed kan combineren met mijn hobby’s.”

Nog veel werk voor de boeg

“Ik doe mijn job graag! Ik werk aan interessante projecten met gemotiveerde collega’s en kan continu bijleren. Maar er is uiteraard nog ruimte voor verbetering. Ik hoop dan ook dat ik binnen 10 jaar nog steeds kan meewerken aan grote projecten bij NMBS en dat het studiebureau zich verder kan professionaliseren. Ik hoop natuurlijk ook dat we nog vele nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Mijn tip: zoek informatie op over NMBS en haar projecten. Zo kom je te weten waar jouw match ligt.”

Ook zin gekregen in een job als ingenieur architect bij NMBS? Ontdek onze jobs!