“Als vrouw krijg je hier dezelfde doorgroeimogelijkheden. Als je je best doet en je ervoor wilt gaan, dan kan het zeker.”

Kaat, Thannée en Silke, zorgen voor de vrouwelijke touch in een typische mannenomgeving

Kaat – Techniekster elektromechanica

“Ik werk intussen twee jaar als technicus elektromecanicien op de motorrijtuigen MR 80 in de centrale werkplaats in Mechelen. Met ons team installeren we het nieuwe Europese veiligheidssysteem ETCS op de treinen. In mijn bacheloropleiding maakte ik kennis met elektriciteit in het vak technologische opvoeding. Ik ontdekte dat ik wel graag bezig was met mijn handen. Ik startte daarna een opleiding tot elektrotechnisch installateur in het avondonderwijs. Na een korte tussenstop in het onderwijs ben ik de bedrijfswereld ingegaan waar ik het vak elektriciteit pas echt onder de knie heb gekregen.

Bij NMBS heb ik nooit negatieve opmerkingen gekregen. Soms wordt er al eens stoer gedaan, maar dan reageer ik niet of juist wel. Het hangt wat af van persoon tot persoon hoe je best reageert. Het gebeurt weleens dat ik hulp vraag om iets zwaars te tillen, maar daar wordt geen probleem van gemaakt. Integendeel.”

Als vrouw krijg je hier dezelfde doorgroeimogelijkheden. Ik heb bijvoorbeeld een gesprek gehad met mijn manager om als vervangend teamleader van start te gaan. Als je je best doet en je ervoor wilt gaan, dan kan het zeker.”

Thannée - Supply chain coördinator

“Ik werk intussen 3 jaar bij NMBS in Mechelen. Ik startte in een technisch administratieve job en kon intussen al opklimmen op de ladder. Vandaag tracht ik oplossingen te bieden voor onderdelen die nodig zijn voor de treinmodernisering. Mijn job heeft een administratief kantje, maar je moet ook technisch goed op de hoogte zijn.

Tijdens mijn sollicitatiegesprek werd er aandacht besteed aan het werken als vrouw in een mannenomgeving. Ik zou van bij mijn start mensen aansturen en de juryleden stelden mij de vraag hoe ik ermee om zou gaan als ik niet au sérieux zou genomen worden. Voor mij was het antwoord duidelijk: Als het werk gedaan moet worden maakt het geslacht niet uit. We zijn tenslotte een team.

Vroeger kwamen er wel veel reacties op de vrouwen die hier werken. We waren toen nog maar met 3 op de werkvloer. Vandaag zijn we met 10 vrouwen en valt het al veel minder op als er nog eentje bijkomt. Of er voordelen zijn als vrouw? Soms vraag ik een onderdeel en boek ik wel resultaat in tegenstelling tot mijn mannelijke collega’s. Maar ik denk dat dit eerder ligt aan de vriendelijkheid waarmee je de vraag stelt dan aan het geslacht.”

Silke - Schilder

“Voor ik bij NMBS startte, werkte ik in de bouwsector. Acht jaar geleden heb ik er zelf voor gekozen om in een mannenwereld te werken. Het was 10 jaar geleden dat er nog een vrouwelijke schilder gestart was. In het begin wilde iedereen dan ook een babbeltje met mij slaan. Ik kan hier zonder probleem mijn mannetje staan. In begin werd er weleens gefloten, ja, maar veel hangt af van hoe je daar zelf mee omgaat. Je kan het negeren of er spelenderwijs mee omgaan. Ik heb het nooit als aanstootgevend ervaren.”

Ook zin gekregen in een job bij NMBS? Ontdek alle jobs!