“NMBS is de beste omgeving om je als bedrijfsjurist te ontplooien.”

Anaïs, Legal Advisor bij NMBS

“Ik werk intussen 4 jaar als Legal Advisor bij NMBS. Hiervoor heb ik 3 jaar in de advocatuur gewerkt, maar ik merkte dat dat niet echt mijn ding was en ik wilde graag meer variatie en uitdaging. Daarom heb ik gekozen om bij een groter bedrijf te gaan werken. Omdat ik het belangrijk vind om feeling te hebben met het bedrijfsdoel, kwam ik terecht bij NMBS: een bedrijf met een maatschappelijke ambitie.”

Een heel grote diversiteit en afwisseling

“Bij de juridische dienst van NMBS werken in totaal 26 juristen, ondersteund door administratieve teams. Samen met drie collega’s vorm ik het Contracts team. We behandelen contracten met grote inhoudelijke diversiteit. Het gaat van het treinvervoer en de samenwerking met Infrabel over de (digitale) ticketverkoop tot de aankoop van rijtuigen en het treinonderhoud voor derden. Meer en meer worden de juristen ook betrokken vanaf het begin van een project, waardoor we niet alleen over de juridische, maar ook over de technische, operationele en strategische kant van een project mogen meedenken. Ik maak ook deel uit van de NMBS Innovation Community. In die rol volg ik projecten op waarmee we een innovatieve, digitale en multimodale stempel drukken op mobiliteit. Het is belangrijk om goed te luisteren naar de wensen van de interne klant en gerichte oplossingen aan te reiken.

Het fijne aan het legal team is dat je altijd iemand hebt om op terug te vallen als je iets niet begrijpt of vragen hebt over een specifiek thema (bijvoorbeeld GDPR of fiscaal recht). Je krijgt dus veel zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, maar je wordt zeker niet alleen gelaten. Een gezonde teamspirit is essentieel.”

De juridische knoop ontwarren

“NMBS is een groot overheidsbedrijf met een breed gamma aan contracten die binnen de verschillende directies worden afgesloten. Het is mijn taak om duidelijkheid te scheppen in het juridisch kader van de projecten en passende contracten uit te werken. Ik haal veel voldoening uit de erkenning van de business. Ze zijn oprecht blij als ik de knoop van complexe juridische zaken kan ontwarren en hen kan helpen het project in de juiste richting verder te zetten.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien eentonig om contracten van doorgaans 40 pagina’s te schrijven, maar er komt veel meer bij kijken. Je bent helemaal mee met elk aspect van het contract: je maakt kennis met het project, neemt deel aan onderhandelingen en je schrijft het contract samen uit. Als bij de uitvoering de afspraken niet worden nageleefd (bijvoorbeeld een late levering of kwaliteitsgebreken) dan moet je echt constructief zoeken naar oplossingen met de andere partij. De job houdt dus echt véél meer in.”

Modernisering

“NMBS is de beste omgeving om je als bedrijfsjurist te ontplooien. Het is een spannende omgeving met interessante dossiers. Je ziet ook dat het bedrijf moderner aan het worden is – iedereen heeft er zin in en wil mee vooruit met eenzelfde doel. Vernieuwing en efficiëntie zijn belangrijke thema’s, maar ook de reizigerservaring staat steeds meer centraal. Je maakt de verandering echt mee. Je verwacht misschien een overheidsbedrijf dat aan alle clichés beantwoordt, maar niks is minder waar. Ik ben fier dat ik bij NMBS werk!”

Ook zin gekregen in een job als legal advisor bij NMBS? Ontdek onze jobs!