“Het beweegt bij NMBS.”

Maude, HR Business Partner bij NMBS

“Mijn meisjesdroom was om rechter te worden. Het is uiteindelijk Human Resources geworden. Het leek me wel wat om te zorgen voor de juiste mensen op de juiste plaats. Mijn loopbaan is van start gegaan in de interimwereld. In mijn rol als HR Manager had ik de verantwoordelijkheid om het bedrijf door een ingrijpend veranderingstraject te loodsen.”

Change

“Het is change dat me uiteindelijk ook bij NMBS heeft doen belanden. De werkplaats van Kinkempois stond voor een behoorlijke cultuurverandering van directief naar participatief management en een veel grotere betrokkenheid van alle medewerkers. Een evolutie van een hiërarchische structuur naar een vlakkere organisatie.  Voor sommigen, waaronder de vakbond, was dit een revolutie. Belangrijk in zo’n traject is om te luisteren, om problemen formeel op te lijsten en aan te pakken. Vervolgens moet je je engagementen nakomen. Het is ook essentieel om op een rechtvaardige en evenwichtige manier met iedereen om te gaan.”

Met vallen en opstaan

“Je moet accepteren dat sommige mensen niet onmiddellijk mee zijn met de nieuwe cultuur. Je moet de tijd nemen voor hen en hen trachten te begeleiden. Binnenkort ga ik junior managers een training geven in coaching van hun teams. Langzaamaan komt er ruimte voor een feedbackcultuur en merken de medewerkers dat ze oplossingen kunnen en mogen aanrijken. Ze hebben zelf de sleutel tot verandering in handen. Het is mooi om te zien hoe er kruisbestuiving is van de jongere generatie naar de oudere generatie, maar ook hoe de oudere generatie haar expertise overdraagt naar de nieuwelingen.”

PRO’s

“Vandaag staat het bedrijf voor 4 kernwaarden die worden samengevat onder de noemer PRO’S. Professionalisme, Respect, Ondernemerschap en Samenwerking. Hierin kan ik me helemaal vinden. Deze waarden worden uitgedragen naar de collega’s, naar de interne klanten en last but not least naar onze eindklanten de reizigers. Resultaatgericht werken met passie voor de métier en dit alles in een sfeer van respect voor mekaar is belangrijk. Daarenboven moet er in teams ruimte zijn voor nieuwe ideeën die werkmethodes kunnen verbeteren. Dit alles moet helpen om van NMBS een mobiliteitsbedrijf van de toekomst te maken.”

Ook zin gekregen in een job als HR Business Partner bij NMBS? Ontdek onze jobs!