“Ik wist niet dat je voor jobs in retail ook bij NMBS terecht kon.”

Pavel, accountmanager bij NMBS

“Na mijn studies handelswetenschappen, startte ik als trainee in de retail. Na een aantal jaar zocht ik meer afwisseling. Toevallig kwam ik de vacature voor accountmanager bij NMBS tegen. Mijn eerste gedachte? Ik wist niet dat er bij NMBS accountmanagers werken! Uiteraard doet de naam NMBS een belletje rinkelen, maar alles wat retail aangaat, was mij onbekend.”  

Elke dag is anders 

“Ik ben verantwoordelijk voor de concessies (de handelszaken zeg maar) in en rond de stations in Oost- en West-Vlaanderen. Een greep uit mijn takenpakket: markconsultaties en inschrijvers beoordelen, contracten onderhandelen en afsluiten, en aanspreekpunt zijn voor alle concessiehouders. Zo’n twee keer per week ben ik op pad om de concessiehouders een bezoekje te brengen en te horen hoe het gaat met hun zaak. Willen ze hun omzet vergroten door een ontbijtformule aan te bieden? Ik denk met hen mee welke ontbijtformule de meeste kans tot slagen heeft in het station. In het totaal beheer ik een 100-tal concessies. Je kan je dus wel inbeelden dat het mij niet aan variatie ontbreekt. Op voorhand weet ik nooit wat de dag zal brengen. Heerlijk!” 

Al doende leert men 

“Op het moment dat er een ruimte vrijkomt, maken mijn collega’s een analyse op. Welk concept past in deze ruimte? Welke invulling is complementair op de andere concessies? Daarna moeten de inschrijvers beoordeeld worden en ga ik na of hun concept past binnen de missie en visie van NMBS. Wanneer een contract is toegewezen, volgt de inrichting. Er is ook een technisch kantje aan de job. Ik zie erop toe dat alle keuringen en attesten nodig om de handelszaak in alle veiligheid uit te baten in orde zijn. Dat was een grote uitdaging voor mij, aangezien ik met dat technische geen ervaring heb. Maar je leert heel veel on the job.”   

Je kan niet voor iedereen altijd goed doen 

“Wat ik naast de afwisseling waardeer aan mijn job is het vertrouwen en de autonomie die ik krijg van mijn leidinggevenden. Ook binnen het bedrijf merk ik dat iedereen overtuigd is van onze meerwaarde en die appreciatie is leuk. Een moeilijker aspect vind ik om steeds de gulden middenweg te vinden. Het is mijn taak om beide partijen te verdedigen. Enerzijds de concessiehouder, voor wie ik de gunstigste commerciële positie zoek en anderzijds het stationsmanagement en NMBS als werkgever voor wie patrimoniumbeheer en rendabiliteit belangrijk zijn. Dat maakt dat ik me vaak tussen beiden bevind. Ook wanneer het tussen het stationsmanagement en de concessiehouder tot onenigheid komt, moet ik optreden als bemiddelaar. Maar elke job heeft wel zo’n moeilijk aspect zeker? Ik ben super tevreden met mijn huidige job. Een carrière uitbouwen bij NMBS was de beste beslissing die ik kon nemen.” 

Ook zin gekregen in een job als accountmanager bij NMBS? Ontdek onze jobs!