“Het onderhoudsproces gebeurt nog altijd in de volgorde die ik destijds gemaakt heb.” 

Anthony - stagiair cel Diagnose Support Productie (werkplaats Oostende) 

“Tijdens mijn bachelor Elektromechanica bij Vives Hogeschool deed ik mijn eerste stage bij NMBS. Ik werkte mee aan de optimalisatie van het onderhoudsproces van de MR96, een bepaald treintype. Zo heb ik onder andere de volgorde van de verschillende onderhoudstaken beter afgestemd op elkaar. 

Daarna heb ik een schakeljaar Industriële wetenschappen aan de KU Leuven gevolgd en vervolgens een masterjaar om industrieel ingenieur te worden. Tijdens dat masterjaar heb ik opnieuw een stage gedaan bij NMBS. Ik kende daar de collega’s en ik wist dat er een goede sfeer heerste in de werkplaats. Als ik eens iets niet wist dan vroeg ik het aan een collega, vaak de eerste de beste die ik daar tegenkwam. De taakinhoud tijdens mijn master was wel iets helemaal anders. In de winter wordt de airco in de treinen getest door een elektrische kast aan te sluiten. Die kast was niet meer modern. Vandaag staat er een nieuwe elektrische installatie die ik heb mogen ontwerpen. 

Blijven plakken 

En ja, het moet zijn dat ze tevreden waren. Anders zouden ze me niet houden, denk ik. Momenteel werk ik nog steeds in de werkplaats van Oostende voor de cel Diagnose Support Productie. Vorig jaar heb ik na mijn tweede stage in de zomer als jobstudent voor NMBS gewerkt en sinds oktober is het voor echt. Ik heb een collega in mijn team die op pensioen gaat volgend jaar, dus het is met de gedachte dat ik binnenkort kan inpikken. 

Not your usual internship 

Je hoort dikwijls van een stage van “onderzoek dit en onderzoek dat” en als je het dan onderzocht hebt, dan doet je stagebegeleider er precies niets mee. Bij wijze van spreken geven ze dezelfde opdracht het jaar erop aan een andere stagiair. Bij NMBS kreeg ik wel vanaf het begin voldoende verantwoordelijkheid. Het is leuk om te zien dat het onderhoudsproces van de MR96 nog altijd gebeurt in de volgorde die ik destijds gemaakt heb. Ook tijdens mijn tweede stage hebben ze mij een wit blad gegeven en gezegd van “doe maar zoals jij het zou doen en als je vragen hebt, kom maar”. Dat was wel show dat ik die elektrische kast zelf mocht ontwerpen. Met mijn proefkast heb ik achteraf de ‘alumni-ingenieursprijs’ gewonnen op school. We hebben voor de tentoonstelling mijn kast op de vrachtwagen gezet en mee naar mijn school in Brugge gebracht."

Ook zin gekregen in een stage bij NMBS? Ontdek onze stages!