“Bij NMBS word je geconfronteerd met technologie in al haar facetten.  Dat is een echte uitdaging.”

Kamal, Automation & monitoring expert bij NMBS

 “Van kindsbeen af wilde ik al graag dingen monteren en demonteren en was ik nieuwsgierig naar technologische snufjes.  Dankzij de BERT-wedstrijd (BElgian Railways competition for Technicians) kon ik stage doen bij NMBS. Vandaag op mijn 27ste ben ik Automation & Monitoring Expert bij de dienst NMBS Stations en werk ik mee aan de verdere automatisering van de technische installaties van alle stations in België.”

Hinder voor de reizigers beperken

“Ik heb ‘Building Management’ ontwikkeld, een programma dat ik zelf geschreven heb. Dit systeem controleert vanop afstand roltrappen, liften, automatische deuren en gelijk welke elektrische kast in een station en kan ook een alarm uitsturen met de hulp van IOT. Zo kunnen we onmiddellijk reageren en het probleem oplossen om de hinder bij de reizigers zo beperkt mogelijk te houden. Of zo willen we info delen met de reizigers over de toestand van de liften. Voor mensen met beperkte mobiliteit is deze info noodzakelijk bij de keuze van de trein en het perron, want een defecte lift is voor hen een belangrijke drempel.”

Kijken naar de toekomst

“Voor de toekomst kijken we naar nieuwe monitoring-toepassingen. Zo onderzoeken we of we sensoren kunnen plaatsen op vuilnisbakken in de stations. Het personeel zal weten welke vuilnisbakken geledigd moeten worden. Dit systeem kan een behoorlijke tijdsbesparing opleveren.

Wat ik leuk vind aan een job bij NMBS? Ik krijg veel verantwoordelijkheid en draag concreet bij tot een kwaliteitsvolle dienstverlening in stations en aan de tevredenheid van de reizigers.”

Ook zin gekregen in een job bij NMBS? Ontdek onze jobs!