Vrouwen zijn doorgaans heel oplettend en nauwkeurig, kwaliteiten die niet onbelangrijk zijn als je dagelijks verantwoordelijk bent voor duizenden reizigers!

Adamadia, treinbestuurster bij NMBS

"Ik ben gestart als treinbegeleidster bij NMBS. Op dat moment kon ik me niet voorstellen dat ik ooit treinbestuurster zou zijn. En kijk waar ik vandaag sta: ik ben treinbestuurster en ik houd écht van mijn job.   

Van Oostende over Brussel naar Aarlen, ik doorkruis de mooiste landschappen. Alleen, in mijn stuurpost. Soms bij het ochtendgloren, dan weer als de avond valt. Ik kom ook heel wat collega’s en reizigers tegen. Sommigen wuiven eens naar mij en dat doet altijd plezier. 

Ik heb persoonlijk altijd een voorkeur gehad voor onregelmatige werkuren. Zo kan ik naar de winkel of het gemeentehuis gaan wanneer het er minder druk is. Maar ik moet wel toegeven dat het niet altijd even gemakkelijk is om zo vroeg op te staan 😉.  

Als treinbestuurder/treinbestuurster moet je continu bijleren. We starten met een opleidingsjaar waarin we de basis leren over signalisatie en remming. Daarna volgt een opleiding om met bepaalde rijtuigen te kunnen rijden. En de reglementering staat niet stil. Daarom is het belangrijk dat we up-to-date blijven. De opleiding duurt even en je moet bij de les blijven, maar het is het dubbel en dik waard!  

In de job van treinbestuurder zie je voornamelijk mannen, ook al zijn vrouwen even geschikt voor de job. Vrouwen zijn doorgaans heel oplettend en nauwkeurig, kwaliteiten die niet onbelangrijk zijn als je dagelijks verantwoordelijk bent voor duizenden reizigers!"

Ook zin gekregen in een job als treinbestuurder bij NMBS? Ontdek onze jobs!