“Het is vooral belangrijk dat iedereen weet dat de mogelijkheid bestaat om met een psycholoog te gaan praten."

Treinbegeleider bij NMBS.

“Als treinbegeleider werd ik 3 jaar geleden fysiek aangevallen door een reiziger. Na tussenkomst van de politie werd de reiziger van de trein verwijderd. Voor mij leek daarmee de kous af en ik werkte gewoon door. Tot ik diezelfde reiziger 3 weken later opnieuw op de trein zag zitten en hij ook deze keer niet in orde was met zijn vervoersbewijs. Hoewel hij niet naar mij uithaalde, voelde ik hoe mijn lichaam dienst weigerde. De volgende dagen ging er een coach mee tijdens mijn dienst. Ik voelde schaamte voor hetgeen mij overkwam en ging daardoor in eerste instantie niet in op de mogelijkheid om met een psycholoog te gaan praten.  

Ik ben uiteindelijk toch ingegaan op de sessies met een psycholoog en ik kijk daar nu heel positief op terug. De sessies focussen op traumaverwerking. Je krijgt er handvaten aangereikt waarmee je concreet aan de slag kan. Ik heb er vooral ook geleerd om te praten over wat er speelt.  

Vandaag ben ik leidinggevende. Mijn eigen ervaring maakt dat ik meer respect en begrip heb voor collega’s die te maken krijgen met agressie. Je moet beseffen dat elke collega hier anders mee omgaat en dat het vaak gaat om een opeenstapeling van kleinere incidenten. Het is vooral belangrijk dat iedereen weet dat de mogelijkheid bestaat om met een psycholoog te gaan praten.”