“Ik haal veel voldoening uit de rol van buddy.”

Luc, eerste veiligheidsbediende en buddy

“Na een aantal jaar dienst als veiligheidsbediende in Antwerpen vroegen mijn leidinggevenden mij of ik de rol van buddy wilde opnemen. Ik heb daar niet lang over moeten nadenken. In mijn job heb ik veel sociale contacten. Ik zag het onmiddellijk zitten om anderen te ondersteunen.

Veiligheidsbedienden op het terrein kunnen, jammer genoeg, geconfronteerd worden met schokkende gebeurtenissen zoals een zelfdoding, een ongeval of een geval van agressie. Dan ben ik er als buddy om te luisteren. Op het terrein doen de collega’s zich vaak stoer voor en dan nemen ze zo’n ingrijpende gebeurtenis mee naar huis. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze hun hart kunnen luchten zodat ze dat kunnen plaatsen.

Buddy worden kan niet zonder opleiding. NMBS voorziet daarvoor een tweedaagse basisopleiding. Daarin wordt stilgestaan bij wat schokkende gebeurtenissen doen met een mens en wat de noden zijn van wie slachtoffer wordt. Je leert passend inspelen op deze behoeften. Zo wordt er bijvoorbeeld ook stilgestaan bij gesprekstechnieken en actief luisteren. Ook daarna blijft NMBS je verder ondersteunen in je rol als buddy. En ook vanuit de vakbond heb ik al opleidingen gevolgd over hoe je omgaat met verschillende mensen. Bovendien is mijn eigen ervaring op het terrein nuttig.

Tot slot kan je je ervaring als buddy ook gebruiken in andere situaties. Zo heb ik onlangs nog een conflict kunnen ontmijnen binnen ons team. Het is belangrijk om het gesprek aan te gaan met de verschillende personen en vooral te zorgen voor de rust. Ik bracht het gesprek op gang en filterde de frustraties zodat het een constructief gesprek werd.

Ik zou zeker aan anderen aanraden om de rol van buddy op te nemen. Ik haal er zelf enorm veel voldoening uit!”