1.300 vacatures in 2024

 

 

1.300 vacatures in 2024

 

NMBS werft ook in 2024 opnieuw massaal aan. Dit jaar wordt gezocht naar 1.300 nieuwe medewerkers (V/M/X), hoofdzakelijk voor operationele functies zoals treinbestuurders, treinbegeleiders en technici. Het gaat daarbij om meer dan louter vervangingen, want voor het tweede jaar op rij wil NMBS het aantal medewerkers op het terrein sterk uitbreiden. In 2023 slaagde NMBS er dankzij vele inspanningen in om 1.600 vacatures in te vullen.

2024: 1.300 jobs voor waaier aan profielen

Van de 1.300 vacatures in 2024 zijn er ruim 400 voor treinbestuurders, 300 voor treinbegeleiders en 300 voor technici die instaan voor het onderhoud en het vernieuwen van de treinen. NMBS gaat ook op zoek naar een honderdtal mensen om de veiligheid in de stations en op de treinen te kunnen garanderen. Het gaat daarbij zowel om veiligheidsagenten van Securail als om operatoren voor de alarmcentrales. Daarnaast zoekt NMBS ook mensen in heel wat andere jobdomeinen, gaande van project managers en ingenieurs in onze werkplaatsen, architecten voor onze stations tot data-analisten.

Alle vacatures invullen is niet eenvoudig in deze krappe arbeidsmarkt. Er worden dan ook continue inspanningen geleverd, gaande van talloze aanwervingscampagnes, jobdagen, de aanwezigheid op jobbeurzen en samenwerkingen met VDAB, Forem, Actiris en Bruxelles Formation.

Meer mensen op het terrein

De massale aanwervingen in operationele functies zijn nodig om het treinaanbod verder te kunnen laten groeien en tegelijk de medewerkers op het terrein de nodige ademruimte te geven. In 2023 werd hiervoor een grote stap gezet; voor het eerst in tien jaar werden meer mensen aangeworven dan dat er het bedrijf hebben verlaten. Concreet kwamen er bij NMBS zo’n 300 operationele medewerkers bij, vooral treinbegeleiders, treinbestuurders en veiligheidsagenten. Ook in 2024 moet het aantal mensen op het terrein verder groeien. ​

2023: 1.600 vacatures ingevuld

In 2023 werden 1.600 vacatures ingevuld. Het ging onder meer om 270 treinbestuurders, 450 treinbegeleiders, 300 technici en 160 veiligheidsagenten. Ruim een vijfde van de nieuwe medewerkers is een vrouw, bijna een derde is jonger dan 26.

NMBS wint als werkgever ook aan populariteit. In 2023 solliciteerden een kwart meer mensen voor een job bij NMBS dan in 2022, wat al een recordjaar was. Een derde van alle nieuwe medewerkers koos bovendien voor NMBS op aanraden van een kennis, vriend of familie die al bij de spoorwegen werkt.

Een groot aantal van de medewerkers die in 2023 is aangeworven wordt momenteel nog opgeleid. Voor alle typische spoorjobs zoals treinbegeleider, treinbestuur of technieker krijgen de kandidaten van NMBS een betaalde opleiding. Voor treinbegeleiders duurt die ongeveer vijf maanden, voor treinbestuurders een jaar.

Meer informatie over de verschillende jobs bij NMBS en de eerstvolgende jobdagen is op deze site terug te vinden.