“Mijn specialiteit? Bovenop de normale herstellingen hou ik ook de technische laptops voor opsporing van defecten in treinen in topconditie.” 

Niels, elektromechanieker bij NMBS

“Bij het solliciteren twijfelde ik tussen de jobs van treinbestuurder en elektromecanicien. Met mijn technische achtergrond kwam ik voor allebei in aanmerking. Ik koos uiteindelijk voor elektromecanicien. Het is een aangename job met veel variatie. Mijn takenpakket gaat van een simpele lamp vervangen tot data van een treinwagon uitlezen met de computer. Andere taken variëren naargelang het seizoen. In de zomer herstellen we bijvoorbeeld veel airco’s, in de winter zijn dat verwarmingsinstallaties. Mijn specialiteit? Ik zorg ervoor dat de laptops voor het opsporen van defecten in topconditie blijven.

In de tractiewerkplaats van Hasselt werken we in een ploegensysteem. Zelf hou ik het minst van de avondshift. Gelukkig valt die maar eens om de vijf weken. Tijdens de dagshift zorgen we voor het grote treinonderhoud. Soms kunnen we het probleem niet onmiddellijk vaststellen of verhelpen. Gelukkig hebben we steeds een rijtuig klaarstaan dat in dienst kan gaan wanneer we niet op tijd klaar geraken. 

Ik koos voor NMBS omdat het een groot bedrijf is met veel doorgroeimogelijkheden. Ik werk hier intussen vier jaar en heb er geen spijt van!” 

Ook zin gekregen in een job als elektromechanieker bij NMBS? Ontdek onze jobs!