“Ik ben de mannenwereld wel gewoon. Je job graag doen is het allerbelangrijkste, toch?”  

Yasmina, techniekster bij NMBS 

“Ik kwam eerder toevallig in de studierichting industriële elektriciteit terecht, maar als ik er nu op terugkijk ben ik enorm blij dat het zo gelopen is! In mijn kinderjaren had ik een passie voor modeltreintjes. Ik bleef me maar afvragen hoe zo’n trein werkt. Wanneer ik een stageplaats zocht, was de keuze voor NMBS dan ook snel gemaakt.  

Intussen, zo’n 2 jaar later, werk ik in het team waarin ik ook stage heb gelopen. Wij verzorgen het onderhoud van de remonderdelen. We monteren en demonteren de rem, maken de onderdelen proper en zorgen ervoor dat alles perfect werkt vooraleer het stuk terug op de trein gemonteerd wordt. Als ik dan een volledige trein de werkplaats zie verlaten, ben ik trots. Ik heb meegewerkt aan een klein, maar o zo belangrijk onderdeel! 

In onze dienst werk ik als enige vrouw, maar ik heb daar eigenlijk nooit bewust bij stilgestaan. Tijdens mijn eerste stagedagen zag ik wel wat vragende blikken mijn richting uitkomen, maar van zodra ik had kunnen bewijzen wat ik kan, stopte dat vanzelf. Ook in de klas was ik altijd het enige meisje. Ik ben de mannenwereld dus wel gewoon. Je job graag doen is het allerbelangrijkste, toch? Je mag je dus zeker niet laten tegenhouden door de stempel van ‘mannenjob’. Vrouwen kunnen die jobs even goed uitvoeren. Ik zie bij NMBS een evolutie dat er meer vrouwen starten, maar dat vraagt tijd. Wanneer er een nieuwe collega wordt aangeworven en dat blijkt een vrouw te zijn, verschijnt er wel spontaan een lach op mijn gezicht.”  

Ook zin gekregen in een job als technieker bij NMBS? Ontdek onze jobs!