De Nationale Veiligheidsoverheid verplicht een veiligheidsverificatie van werknemers in bepaalde beroepen die gevoelig worden beschouwd voor de veiligheid, zoals in de luchtvaart en de nucleaire sector. Ook een aantal jobs bij NMBS vallen onder deze wettelijke bepaling, waaronder de job waarvoor jij solliciteert.

Wat betekent dit concreet voor jou?

  • Om te kunnen solliciteren voor deze functie ben je verplicht om aan te geven dat je akkoord gaat om aan een veiligheidsverificatie onderworpen te worden. Dat doe je in eerste instantie door het vakje 'ja' aan te vinken bij de vraag die je wordt gesteld in het sollicitatieformulier.  
  • Verloopt je sollicitatiegesprek positief? Dan worden jouw gegevens naar de Federale Politie gestuurd voor onderzoek. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld je adres en rijksregisternummer nodig. Denk je eraan die alvast aan te vullen in je MyJobProfile? 
  • Je kiest er zelf voor of je het resultaat van de veiligheidsverificatie afwacht, dan wel of je de sollicitatieprocedure verderzet met de volgende stappen (medisch onderzoek, administratieve formaliteiten en effectieve aanwerving). Je hoeft dus niet te wachten op het resultaat om al aangeworven te kunnen worden.
  • Krijgen wij een positief advies? Dan gaan we verder met jouw aanwervingsprocedure of kan je de job of opleiding verderzetten als je al gestart zou zijn.  
  • Krijgen wij een negatief advies? Dan stopt de aanwervingsprocedure voor jou.  Als je al gestart bent met de job of opleiding, beëindigen we de arbeidsrelatie. Je kan bovendien nooit meer solliciteren bij de Belgische spoorwegen, ook niet voor andere functies waarvoor geen veiligheidscertificatie nodig is. Je ontvangt van de FOD Mobiliteit en Vervoer een brief met meer informatie over de beslissing en de manier waarop je beroep kan aantekenen. 

Belangrijk: we worden niet geïnformeerd over de specifieke redenen waardoor iemand niet in aanmerking komt om een bepaalde functie uit te oefenen. De Belgische spoorwegen ontvangen, via de juridische werkgever HR Rail, enkel een notificatie die aangeeft of het advies voor de veiligheidsverificatie positief of negatief is. 

  • De veiligheidsverificatie is periodiek. Het resultaat is 5 jaar geldig. Dat betekent dat je na 5 jaar opnieuw je akkoord moet geven voor een hernieuwing van je veiligheidsverificatie.

 

In de functie waarvoor je solliciteert heb je heel wat verantwoordelijkheid, daarom is een veiligheidsverificatie noodzakelijk. Het wordt voorgeschreven in de wet betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen van 11 december 1998 en het Koninklijk Besluit van 8 mei 2018 met de vaststelling van de activiteitensectoren en de bevoegde administratieve overheden.

De Federale Politie voert de veiligheidsverificatie uit en maakt daarbij gebruik van verschillende databanken.

De aanvraag tot verificatie wordt door HR Rail, de juridische werkgever van al het spoorwegpersoneel en de verantwoordelijke voor jouw sollicitatieprocedure aan de bevoegde instantie, de FOD Mobiliteit en Vervoer, bezorgd. Zij maken jouw dossier over aan de Federale Politie. Deze aanvraag bevat de gegevens die nodig zijn om de veiligheidsverificatie te laten uitvoeren. Van zodra de procedure afgelopen is, word je geïnformeerd door HR Rail als het advies positief is en door de FOD Mobiliteit en Vervoer als het advies negatief is.

De veiligheidsverificatie hangt af van de bevoegde instanties van de FOD Mobiliteit en Vervoer en de politiediensten. Op het moment dat jouw dossier overgemaakt wordt voor onderzoek, zal je kunnen beslissen of je wilt wachten op het resultaat of dat je je sollicitatieprocedure in tussentijd wilt verderzetten. Je hoeft dus niet te wachten op het resultaat van het onderzoek om al aangeworven te kunnen worden.

Silke, treinbestuurster, vertelt je over haar job.

Dirk, teamleader in het SOC, vertelt je over zijn job.

“Vrouwen zijn doorgaans heel oplettend en nauwkeurig, kwaliteiten die niet onbelangrijk zijn als je dagelijks verantwoordelijk bent voor duizenden reizigers!"

Adamadia, treinbestuurster bij NMBS.

Lees het volledige verhaal

“Treinbestuurder: een job die tot de verbeelding spreekt.”

Gill, Treinbestuurder bij NMBS

Lees het volledige verhaal

“Bij Securail zijn we de ogen van NMBS op het terrein.”

Philippe, Gespecialiseerd veiligheidsagent bij NMBS

Lees het volledige verhaal

Overtuigd?